اختصاصی هما خوزستان
افشار پرویزی بابادی
با تداوم گرفتن برداشت محصولات کشاورزی از مزارع در استان خوزستان موضوعات مختلف فصل برداشت از اراضی مطرح میشود یکی از موضوعات مهمی که در این بین بسیار مورد توجه قرار میگیرد برداشت محصولات کشاورزی و آتش زدن بقای محصولات در اراضی باشد که همواره برای جلوگیری از این امر برنامههای مختلفی اجرا میشود.
از کشاورزان خواسته میشود که پس از برداشت محصولات خود بقایای گیاهی اقی مانده را در زمینها با آتش نکشند و با سوزاندن آنها را از بین نبرند چرا که این کار زمینها آسیب زیادی وارد میکند همچنین هوا را آلوده میکند منشا آلودگیهای زیست محیطی در فصل برداشت محصولات معمولاً آتش زدن بقایای گیاهی و کشاورزی است که این کار از سوی کشاورزان انجام میشود.
آنها با هدف فراهمسازی زمین برای کشت مجدد و از بین بردن کاه و کلش اقدام به سوزاندن آنها میکنند در حالی که نمیدانند همین کاه و کلش و بقایای کشاورزی برای زمین بسیار سودمند هستند که با آتش زدنشان املاح و مواد عالی خاک را از بین میبرند.
کارشناسان حوزه کشاورزی و محیط زیست مواره با ارائه آموزشهای لازم به کشاورزان سعی در آگاه کردن آنها برای ل برداشت محصول میکنند از کشاورزان میخواهند اصولی و علمی کارکرده تا مر مفید زمینها برای کشت و زرع افزایش پیدا کند املاح و مواد معدنی خاک از بین نرود.
از آنجاییکه استان خوزستان یکی از استانهای درگیر با موضوع آلودگی هوا بر اثر سوزاند بقایای کشاورزی است و هر ساله پس از برداشت محصول گندم ،سوزاندن بقایای کشت گندم در مزارع علاوه بر آسیب جدی به بافت خاک موجب ایجاد آلودگی هوا در استان خوزستان می شود .آموزشهای حضوری محیطی با کشاورزان همچنین تعیین جریمههای مشخص برای افراد خاطی در این زمینه میتواند بازدارنده باشد.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان همچنین گفت: وفق ماده ۲۰ قانون هوای پاک سوزاندن بقایای کشت ممنوع است و باید با برنامه ریزی لازم بویژه آموزش و اطلاع رسانی و با معرفی روش های جایگزین همانند بازیافت و استفاده مجدد از کاه و کلش گندم از سوزاندن بقایای کشت خودداری شود، معرفی روشها و تجهیزات که می تواند بقایای کشاورزی را جمع آوری و استفاده از مشوق های تاثیر گذار برای کشاورزانی که از سوزاندن مزارع خوداری کرده اند می تواند از راهکارهای موثر در کاهش این پدیده باشد .