
به گزارش خبرنگار تابناک از استان همدان، قرار گرفتن ايران، در کمربند ماگمايى – ولکانيکى و شرايط تکتونيکى، باعث شده تا ايران داراى پتانسيل کانیها و سنگهاى قيمتى و نيمه قيمتى باشد و به عنوان یکی از ده کشور برتر دنیا در این زمینه شناخته شود.
در کشورمان بیش از ۳۸ نوع سنگ قیمتی و نیمه قیمتی از قبیل فیروزه، عقیق، یاقوت، آمیتیست، آندوزیت، دُر، گارنت، کریزکلات، روزکوارتز و غیره استخراج میشوند که این سنگها میتوانند در بخش زیورآلات، صنایعدستی، مصنوعات دکوری و غیره مورد استفاده قرار گیرند.
البته هنوز معادنی از سنگهای قیمتی کشف نشده و آنچه به وفور وجود دارد، معادن سنگهای نیمه قیمتی است، که ۴ میلیارد تن از این ذخایر گرانبها شناسایی شده است.
همدان در کنار استانهای، اصفهان، قم، خراسان و کرمان از عمده مراکزی است، که جایگاه مناسبی را در این زمینه دارد، و همچنین استان همدان در زمینه تراش گوهر سنگ، بسیار موفق عمل کرده و هنرمندان توانایی در این زمینه فعالیت میکنند که این امر روند توسعه تجارت گوهرسنگ در استان را قوت و سرعت بخشیده است.
رقم تجارت گوهرسنگها در دنیا ۷۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار اعلام شده که باوجود فراوانی این معادن ارزنده در سراسر کشور اما تاکنون سهم مناسبی را در تجارت نداشته و از سهم اشتغال در این حوزه نیز تابهحال، خبر موثقی درج نشده است.
آمارهای غیررسمی حاکی از آن است که امروز میزان اشتغال در بخش گهرسنگها بیش از۱۵۰ هزار نفر است و برآورد میشود که در قالب برنامه پنجساله هفتم، نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر در این زمینه مشغول به کار شوند.
رونق مشاغل خانگی، ایجاد کارگاههای کوچک و بازارچههای خریدوفروش، بخشی از مزایا و منافعی است که تجارت سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی برای استان به همراه میآورد. از طرفی استخراج سنگهای نیمه قیمتی از معادن داخل و از سویی هم واردات سنگهای قیمتی و فرآوری آنها میتواند در کوتاهمدت به اشتغالزایی و ارزآوری قابلتوجهی در کشور، منتهی شود، هرچند هنوز برای شکوفایی این صنعت بسترهای قانونی فراهم نشده است و توسعه صنعت گوهرسنگ، همت مسئولان در جهت هموار کردن موانع پیش روی تولیدکنندگان و صادرکنندگان را میطلبد.
به همین منظور اولین همایش ملی و نمایشگاه دستاوردهای صنعت گوهرسنگ از تاریخ یکم اسفند به مدت دو روز به میزبانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان همدان و با حضور ۴۰ شرکت، برگزار خواهد شد، تا فعالان این حوزه علاوه بر هماندیشی، بیان مشکلات، و همچنین ارائه پیشنهادات، آخرین دستاوردها و محصولات خود را در حوزه گوهرسنگ به نمایش بگذارند.
اتاق بازرگانی استان، از سفرای کشورهای مختلف، برای حضور در این همایش و بازدید از نمایشگاه دستاوردهای صنعت گوهرسنگ دعوت به عمل آوردهاست.
/س