مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان: نمی‌توان پیش بینی کرد که تا کی این خشکسالی ادامه دارد و این مسئله وظیفه سازمان هواشناسی است، اما طبق آخرین اطلاعات آن‌ها گفته شده در پاییز نیز وضعیت مناسبی نخواهیم داشت و کمی زیر حالت نرمال خواهد بود.
کد خبر: ۹۸۱۶۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۶ 04 August 2021
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه از برداشت ۲۹۰ میلیون متر مکعب آب در همدان جلوگیری کردیم گفت:تصفیه‌خانه آب شرب تویسرکان تا پایان شهریور ماه افتتاح می‌شود.

به گزارش تابناک همدان، منصور ستوده ظهر در جمع خبرنگاران ضمن قدردانی از تلاش رسانه‌ها در اطلاع رسانی نسبت به مسائل آب همدان اظهار کرد: امسال یکی از سخت‌ترین سال‌ها را به لحاظ وضعیت آب و بارندگی سپری می‌کنیم و نیاز به کمک رسانه‌ها در مدیریت این وضعیت داریم.

وی با اشاره به اینکه امسال با توجه به میزان بارش‌ها در کشور، اکثر استان‌ها نسبت به سال گذشته وضعیت خوبی ندارند گفت: همدان در وضعیت وخیم بارندگی نسبت به سال گذشته تقریبا دوازدهمین استان کشور به شمار می‌آید.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان بیان کرد: با توجه به اینکه میانگین بارندگی استان ۳۴۳ میلی متر در سال است، از ابتدای سال آبی و تقریبا از مهر سال گذشته تاکنون متاسفانه ۲۸۰ میلی متر بارندگی وجود داشته و این بارش نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد و نسبت به متوسط دراز مدت نیز ۲۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه بارش‌های موجود نیز توزیع مکانی و زمانی در استان ندارند و متناسب با فصل کشاورزی نیست و درواقع این هم یکی از چالش‌های اساسی استان به شمار می‌آید عنوان کرد: متاسفانه در طول ۵۰ سال گذشته امسال بی‌سابقه‌ترین خشکسالی را پشت سر می‌گذرانیم.
 
جلوگیری از برداشت ۲۹۰ میلیون متر مکعب آب در همدان/ بهره برداری تصفیه‌خانه آب شرب تویسرکان تا پایان شهریور ماه
اکثر رودخانه‌های همدان خشک هستند

ستوده خاطرنشان کرد: سال گذشته ذخایر برف نداشتیم و باران هم نبود امسال نیز هیچگونه بارندگی در فصل بهار و تابستان نبوده و خیلی وضعیت مناسبی نداریم و به همین دلیل اکثر رودخانه‌های ما آوردی ندارند و می‌توان گفت که خشک هستند.

وی با اشاره به اینکه به لحاظ وضعیت جغرافیایی، همدان در سر شاخه سه حوزه آبریز کرخه، فلات مرکزی و دریچه سفید قرار دارد و از طرفی وسعت استان کوچک است گفت: بنابراین می‌توان گفت که حوزه آبریز بسیار کوچکی داریم و در واقع آنچنان منابع آب سطحی نداریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه منابع آب سطحی برخی از استان‌های پایین دست از بالا دست سریز می‌شود که برای نمونه می‌توان به سریز آب به استان خوزستان اشاره کرد، اما همدان اینطور نیست عنوان کرد: همدان استانی است که به ویژه در بخش کشاورزی بیشتر به بخش آب زیرزمینی وابسته است.

وی با اشاره به اینکه در مدیریت استفاده از آب زیرزمینی در بخش‌های مختلف به ویژه در بخش کشاورزی که ۹۰ درصد از منابع آب سطحی و زیرزمینی استان را مصرف می‌کند، ناگزیر به استفاده از ابزار‌های بر روی چاه‌هایی هستیم گفت: در این راستا کنتور‌هایی هوشمند آب و برق، حجمی و یا الکتورمغناطیسی نصب می‌شود که برداشت منابع آب کنترل شود.

ستوده با بیان اینکه این کنتور‌ها توسط پژوهشگاه وزارت نیرو تایید شده که استاندار‌های لازم را دارند افزود: با توجه به اینکه در قانون توزیع عادلانه آب مسوولیت نصب کنتور به عهده مالکین چاه‌ها و بهره برداران است، آن‌ها را تشویق کردیم این کنتور‌ها را نصب کنند.

نصب ۵۳۰۰ کنتورهوشمند بر روی چاه‌های همدان

وی با اشاره به اینکه ۱۵ هزار چاه مجازدر استان وجود دارد که تقریبا بر روی ۵ هزار و ۳۰۰ چاه کنتور هوشمند آب و برق نصب شده است افزود: اکثر این کنتور‌های هوشمند کارت شارژ دارند و بر اساس پروانه بهره‌برداری و مجوزی که آب منطقه‌ای به هر یک از بهره برداران داده فعال هستند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان خاطرنشان کرد: مشخصات این کنتور‌ها بر روی کارت‌های شارژ درج شده و میزان مصرف آب سالانه آن‌ها شارژ می‌شود و اگر کشاورزی بخواهد مازاد بر پروانه مصرف کند، کنتور قطع می‌شود.

وی تصریح کرد: این کارت‌ها معمولا هر سه ماه یک بار برای کشاورزان شارژ می‌شود که یکی از ابزار‌های کنترل برای استفاده از منابع آب زیرزمینی به شمار می‌آیند.

ستوده بیان کرد: امسال با توجه به شرایط خشکسالی وضعیت آب سد‌ها نیز برای تامین آب شرب خوب نیست و ناگزیز هستیم از چاه‌های کشاورزی که در نزدیکی خطوط انتقال آب شرب هستند در فصل غیر کشاورزی استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه صحبت‌هایی با کشاورزان انجام و چاه‌های آب آن‌ها شناسایی شده است بیان کرد: برخی از کشاورزان ترس این را داشتند که اگر چاه‌های خود را برای شرب به شرکت آب و فاضلاب بدهند ممکن است به خاطر کنتور‌هایی که دارند از سوی شرکت آب منطقه‌ای جریمه شوند، اما چون اولویت ما تامین آب شرب مردم فهیم شهرهمدان بوده اعلام کرده‌ایم به هیچ وجه این اتفاق نمی‌افتد و درصورت اجاره برخورد نخواهیم کرد و حتی طرح‌های تشویقی و مساعدت لازم را در ادامه همکاری با آن‌ها خواهیم داشت.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه‌ای برای کنترل سیلاب‌ها در استان وجود دارد افزود: در سال ۹۸ نه تنها همدان بلکه در سطح کشور بسیاری از استان‌ها به واسطه ورود به ترسالی و بارش‌های خوب با سیلاب مواجه شدند که کنترل این موضوع بسیار حائز اهمیت است.

ستوده با اشاره به اینکه سیلاب‌ها در رودخانه‌ها اتفاق می‌افتد و رودخانه‌ها به عنوان شریان‌های حیاتی هر استان و شهر هستند گفت: رودخانه‌هایی که سیلاب‌ها در آن اتفاق می‌افتد معمولا به لحاظ گذری آب دارای حجم بالایی از آب هستند و در حقیقت در بسیاری از استان‌ها به ویژه در همدان بر روی رودخانه‌هایی که آب خوب و عرض بستر مناسبی دارند، قبلا برنامه ریزی انجام شده و سد‌هایی احداث شده‌اند.

وی با بیان اینکه یکی از اهداف سدسازی کنترل سیلاب در بالا دست است لفزود: اضافه بر موضوع تامین آب، تولید برق، گردشگری و بسیاری از موضوعاتی که احداث یک سد می‌تواند در منطقه ایجاد کند یکی از موضوعات مهم نیز کنترل سیلاب است.

 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان خاطرنشان کرد: معمولا در اکثر شهر‌های استان قبلا برنامه ریزی شده و سد‌هایی ساخته شده که می‌توان به اکباتان بر رودخانه ابرو و چشین در همدان، ملایر بر روی رودخانه کلان و در رزن سد شنجور، شیرین سو سد شیرین سو اسدآباد سد نعمت آباد، تویسرکان سد سرابی اشاره کرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر نیز سد خرمرود در تویسرکان و گرین در نهاوند در دست اجرا است.

ستوده با تاکید به اینکه این سد‌ها در جا‌هایی ساخته می‌شوند تا بتوانند کنترل سیلاب را داشته باشند که یکی از اهداف سدسازی بوده است گفت: نه تنها سدسازی در همه شهرستان‌ها اتفاق افتاده بلکه نکته حائز اهمیت این بوده که ساماندهی لایه روبی رودخانه‌ها نیز مورد توجه بوده تا اگر سیلابی رها شد رودخانه بتواند آن را عبور دهد.

وی خاطرنشان کرد: از سال ۹۸ با نگاه ویژه دولت به ساماندهی لایروبی رودخانه‌ها توانستیم اعتبارات خوبی جذب کنیم و برای نخستین بار در استان ۱۵۰ کیلومتر از روخانه‌های مهم و آسیب پذیر که قبلا شناسایی شده بودند را لایروبی کردیم و خوشبختانه اتفاق خوبی افتاد که هنوز هم ادامه دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان یادآور شد: سال گذشته بارش‌های خوبی را در استان شاهد بودیم که سیلاب‌های خوبی به همراه داشت و رودخانه‌ها توانستند سیلاب‌ها را عبور دهند و مشکلی نباشد.

وی در خصوص روند خشکسالی در همدان بیان کرد: این موضوع به گزارش‌های هواشناسی بستگی دارد و آخرین پیش بینی‌های این سازمان که سه ماهه بوده و چیزی که برای پاییز پیش‌بینی کرده کمی زیر نرمال با توجه به هوای گرم است.

ستوده بیان کرد: این موضوع باعث می‌شود ما و مصرف کنندگان آب بیشتر حواسمان باشد که الگوی مصرف را رعایت کنیم و فرقی ندارد بخش خانگی، شرب و حتی صنایع باشد.

احتمال ادامه خشکسالی در همدان

وی با اشاره به اینکه ممکن است خشکسالی ادامه داشته باشد گفت: به طور مجموع کشور ایران جزو مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می‌آید و، چون در حقیقت میانگین بارندگی کشور ایران ۲۲۰ میلی متر است و این یک سوم متوسط جهانی را در برمی گیرد، باید به دنبال آب جایگزین بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان بیان کرد: تجربه و سوابق نشان داده موضوع خشک سالی با یک توانی‌های منظم و نامنظمی هموراه ادامه داشته و باید به دنبال تامین آب از جا‌های مختلف بود.

وی با بیان اینکه باید حوزه کشاورزی را با خشکسالی سازگار کرد و محصولاتی در استان کشت کرد که بتوانند خود را با شرایط موجود وفق دهند گفت: هیچ توجیه اقتصاد ندارد که با این منابع موجود محصولات پر آب بری را کشت کنیم و حتی روش آبیاری نیز سنتی باشد.

ستوده با اشاره به اینکه یکی از راهکار‌های مقابله با خشکسالی تغییر الگوی کشت و روش‌های آبیاری و افزایش راندمان است خاطرنشان کرد: در بخش شرب نیز به دنبال این هستیم از منابع آب بین حوزه‌ای استفاده کنیم و یا از استان‌های دیگر آب شرب شهر همدان تامین شود که موضوع انتقال آب‌رسانی از سد تالوار هم مطرح بوده و اقدامات در حال انجام است.

پاییز همدان وضعیت آبی خوبی ندارد

وی یادآور شد: نمی‌توان پیش بینی کرد که تا کی این خشکسالی ادامه دارد و این مسئله وظیفه سازمان هواشناسی است، اما طبق آخرین اطلاعات آن‌ها گفته شده در پاییز نیز وضعیت مناسبی نخواهیم داشت و کمی زیر حالت نرمال خواهد بود.

ستوده بیان کرد: اغلب بارندگی‌های استان از اوایل آذر یا اواخر آبان ماه آغاز می‌شود و امیدوارم اتفاق خوبی بیافتد و شاهد بارش‌های خوبی باشیم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سالانه تبخیر آب ذخیره شده سد‌ها چه میزان است و آیا چاره‌ای برای آن اندیشیده شده است؟ افزود: به طور متوسط سالانه ۳۴۳ میلی متر بارندگی در استان داریم که نسبت به مساحتی بوده که ۱۹ هزار و ۳۶۷ کیلومتر مربع است.

حجم نزولات جوی همدان ۶.۶ میلیارد مترمکعب است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه ۶.۶ میلیارد متر مکعب متوسط حجم نزولات جوی استان است افزود: ۷۰ درصد این میزان یعنی ۴.۷ میلیارد متر مکعب تبخیر می‌شود.

وی با بیان اینکه آب باقی مانده به عنوان آب تجدیدپذیر ۱.۸ میلیارد متر مکعب می‌شود که از این میزان ۱.۲ میلیارد متر مکعب مربوط به منابع آب زیرزمینی بوده است گفت: ۰.۶ میلیارد مکعب مربوط به منابع آب سطحی است.

ستوده با اشاره به اینکه چرخه آب در طبیعت وجود دارد یعنی وقتی که آب باران و برف وارد زمین می‌شود بخشی در رودخانه‌ها جریان پیدا می‌کند و بخش هم وارد لایه‌های آبرفتی می‌شود و نهایت بخشی هم وارد سطح دریا‌ها و دریاچه می‌شود که بار دیگر تبخیر می‌یابد و بعد تشکیل ابر‌ها و در نتیجه این چرخه همواره به صورت دائم وجود دارد افزود: حتما باید تبخیر آب باشد، چون اگر آن را قطع کنیم در حقیقت چرخه آب را قطع کردیم و در نهایت بارشی نخواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه مساحت سطح دریاچه‌ها بسیار بالاست و شاید به صد‌ها هکتار برسد گفت: واقعیت چاره‌ای به لحاظ اجرایی وجود ندارد که جلوی این تبخیر را بگیریم و باید اتفاق بیافتد تا این چرخه کامل شود، اما در خصوص برخی از دریاچه‌های کوچک اقداماتی می‌توان انجام داد و جلوی تبخیر را گرفت که بیشتر برای بند‌های کوچک بوده و توجیه اقتصادی داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان عنوان کرد: طبق آخرین آماربرداری در دور سوم طی سال ۹۷، مجموع مصارف آب زیرزمینی و سطحی استان ۲ هزار و ۹۶ میلیون متر مکعب بوده که از این میزان یک هزار و ۷۱۳ میلیون متر مکعب مربوط به مصارف آب زیرزمینی و ۳۸۳ میلیون متر مکعب مصارف آب سطحی است.

وی با اشاره به اینکه مصارف آب در بخش آب زیرزمینی و سطحی یک هزار و ۸۹۰ میلیون متر مکعب یعنی ۹۰ در صد در بخش کشاورزی استفاده می‌شود افزود: ۱۶۶ میلیون متر مکعب یعنی ۸ درصد در بخش شرب شهری و روستایی و ۴۰ میلیون متر مکعب یعنی دو درصد در بخش صنعت، خدمات و فضای سبز استان است.

ستوده با اشاره به برنامه‌های سازگار با کم آبی در استان بیان کرد: کشور ایران و استان همدان در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و ناگزیر خود را باید با این شرایط عادت دهد و مدیریت لازم در خصوص به روزرسانی برنامه‌ها و مصارف باشد.

وی با بیان اینکه سال‌های گذشته در این دولت کارگروه ملی سازگار با کم آبی در سطح کشور تشکیل و قرار بر این شد همه استان‌ها برنامه‌های سازگار با کم آبی خود را در بخش‌های مختلف تهیه کند تا سند راهبردی و برنامه‌ای برای ۲۰ سال آینده کشور باشد گفت: استان همدان نیز به عنوان استان‌های پیشرو این برنامه را تهیه کرد و شاید بتوان گفت ده‌ها و صد‌ها برنامه کارشناسی با طیف‌های مختلف تشکیل شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به اینکه در برنامه اول قرار شد ۲۶۹ میلیون متر مکعب در آب زیرزمینی و در آب سطحی ۴۱ میلیون متر مکعب صرفه جویی صورت گیرد خاطرنشان کرد: توسط سازمان‌هایی برنامه‌هایی با توجه به مصارف فعلی و کمبود مخازن آب زیرزمینی تنظیم و خوشبختانه از سوی کارگروه ملی نیز تایید و اسفندماه سال گذشته به سازمان‌ها ابلاغ شد که در حال حاضر اجرایی می‌شود.

وی با بیان اینکه انسداد‌های غیرمجاز جوز برنامه‌ها است گفت: نصب کنتور‌های هوشمند، ساماندهی چاه‌های غیرمجاز، اصلاح و تعدیل برنامه‌ها مورد توجه است.

ستوده با اشاره به اجرای سیستم نوین آبیاری باغات و زراعی از سوی سازمان جهاد کشاورزی افزود: جایگزین کشت‌های پاییزه و زمستانه به جای کشت بهاره، توسعه و اصلاح کشت‌های گلخانه ای، توسعه زعفران گل محمدی به جای محصولات زراعی آب بر و ... جزو برنامه‌های این سازمان است.

جلوگیری از برداشت ۲۹۰ میلیون متر مکعب آب

وی با بیان اینکه برنامه سازگار با کم آبی تنظیم شده و باید بر اساس آن جلو برویم تا طبق قانون برنامه ششم توسعه بتوانیم در چند سال آینده افت آب‌های زیرزمینی را ثابت کنیم خاطرنشان کرد: با توجه به عملکرد خوب استان که از سال ۹۳ طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی را اجرایی کرد و در ادامه طرح سازگار با کم آبی را پیش برد، تقریبا ۴ هزار و ۸۰۰ حلقه چاه غیرمجاز با همکاری دستگاه قضایی پرو مسدود المنفعه شدند و حاصل این اقدام آن بوده که اجازه ندهیم ۲۹۰ میلیون متر مکعب آب بیشتر برداشت شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان ادامه داد: اتفاق دیگر این بود که ۵ هزار و ۳۰۰ دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاه‌ها نصب شد که خود به اضافه برداشت چاه‌های غیرمجاز جلوگیری کرد.

وی با اشاره به اینکه این عوامل باعث شده از سال ۹۳ هیدروگراف دشت‌ها و یا سطح چاه‌های آب زیرزمینی که هر سال یک متر پایین می‌رفت، بهبود یابد گفت: در برخی دشت‌ها این سطح آب زیرزمینی بالا آمده و در برخی دشت‌ها مانند کبودراهنگ روند ثابتی گرفته و آنچنان افتی نداشته که امیدواریم با اجرای برنامه‌های مورد نظر طبق افق دید مشخص شده منابع آب زیرزمینی را بهبود دهیم.

ستوده گفت: این اقدامات از سوی ما انجام شده و به موازات آن نیاز است سازمان جهاد کشاورزی نیز اقداماتی را انجام دهد که جلوی افت آب را بگیریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان بااشاره به در قالب سه طرح ملی، ملی ـ استانی و استانی طرح‌های عمرانی در حال اجرا است خاطرنشان کرد: بیشترین اعتبارات مربوط به ملی و ملی ـ استانی است و اعتبارات استانی بسیار اندک است.

وی به پروژه‌های شاخص استان وشرکت آب منطقه‌ای اشاره کرد و افزود: در حال حاضر پروژه آبرسانی به شهر همدان از سد تالوارو نیز آبرسانی به ملایر از سد کلان، آبرسانی به تویسرکان از سد سرابی، تصفیه خانه آب شرب ملایر، تصفیه خانه آب شرب تویسرکان، احداث سد خرمرود و گرین، سد نعمت آباد، تکمیل و تجهیز شبکه‌های اندازه گیری آب‌های زیرزمینی و سطحی، مرمت و بازسازی تاسیسات آبی، ساماندهی و لاروبی رودخانه‌ها به عنوان پروژه‌های مهم و اثر گذار شرکت آب منطقه‌ای در استان هستند.

۱۱۰ میلیارد تومان اعتبارات آب منطقه‌ای همدان

ستوده با بیان اینکه گاهی هم اعتباراتی از محل مدیریت بحران یا تنش‌های آبی، مثلا در شرایط بحرانی امسال از تهران اختصاص یافته است خاطرنشان کرد: قریب به ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبارات امسال بوده که عمده‌ترین و بزرگترین آن طرح آبرسانی به شهر همدان با اعتبار ۷۰ میلیارد تومان بوده است.

وی با اشاره به اینکه در راستای سیاست‌های دولت از سرمایه گذاری بخش خصوصی برای اجرای پروژه‌ها استفاده شد که می‌توان به عملیات دو تصفیه خانه آب شهرستان تویسرکان و ملایر اشاره کرد گفت: این دو طرح به صورت قرارداد بی او تی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان بیان کرد: در این راستا تصفیه خانه آب شرب ملایر افتتاح شده و در حال بهره‌برداری است و امیدواریم تصفیه‌خانه آب شرب تویسرکان نیز تا پایان شهریور ماه افتتاح و بهره برداری شود.

وی با اشاره به سرمایه گذاری دو سد استان توسط بخش خصوصی از طریق ماده ۵۰ افزود: دولت ۳۱۶ میلیارد تومان تسهیلات برای احداث سد خرمرود تویسرکان توسط بخش خصوصی تضمین کرده است که در حال حاضر ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

ستوده با بیان اینکه سد گرین نهاوند نیز از طریق بانک‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود که دولت ۳۳۷ میلیارد تومان تسهیلات به سرمایه گذاران پرداخت خواهد کرد افزود: قرار است ۱۹ میلیون متر مکعب آب شرب و ۳ میلیون متر مکعب آب صنعت از طریق این سد تامین شود که در حال حاضر ۱۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

بارورسازی ابر‌ها در همدان توجیه اقتصادی و فنی ندارد

وی در خصوص بارور سازی ابر‌ها گفت: این موضوع پیچیده‌ای است، در سطح ایران مطرح شده و اقداماتی نیز صورت گرفته است که همدان نیز چند سال پیش قراردادی با مرکز تحقیقات و بارور کردن ابر‌ها منعقد شد و مطالعاتی صورت گرفت که حتی چند مورد هم روی بالا دست سد اکباتان پرواز‌هایی صورت گرفت و شرایط سنجیده شد، اما در مجموع نتیجه این مطالعات نشان داد در استان بارورسازی آنچنان توجیه اقتصادی و فنی ندارد.

ستوده اضافه کرد: در سطح کشور هم مطالعاتی در برخی مناطق انجام شد که توجیه اقتصادی داشت، اما اینکه چقدر تاثیرگذار بوده مشخص نیست.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به آمار چاه‌های غیرمجاز در استان گفت: بر اساس طرح آماربرداری تقریبا بر اساس آخرین اطلاعات توسط ۱۳ گروه اکیپ گشت و بازرسی، ۷ هزار حلقه چاه غیر مجاز طی چند سال اخیر شناسایی شده که بخشی از آن‌ها پر و مسدود المنفع شده‌اند.

وی با بیان اینکه دو موضوع عمق و آب دهی این چاه‌ها مورد توجه است افزود: از مجموع ۷ هزار حلقه چاه، ۳ هزار و ۵۳۱ حلقه کمتر از ۲۰ متر عمق دارند که ۵۰ درصد کل آمار را شامل می‌شوند و درصورتی که آسیبی ندارند، اما باعث شدند آمار بالا رود.

ستوده با اشاره به اینکه به لحاظ دبی ۴ هزار و ۹۹۸ حلقه از این چاه‌ها یعنی ۷۱ درصد چاه‌های شناسایی شده کمتر از ۵ لیتر در ثانیه آب دارند و دبی کم است گفت: ۲ هزار و ۳۴۵ حلقه از چاه به اسم چاه غیرمجاز نیستند و به نام چاه‌های فاقد پروانه بوده اند که طبق قانون سال ۸۹ مجلس شورای اسلامی این چاه‌ها باید ساماندهی شوند.

وی با اشاره به اینکه این اقدام صورت گرفته و برخی پروانه گرفتند وبرخی در حال انجام اقدامات هستند و در مجموع این چاه‌ها قرار نیست کشاورزی کنند بیان کرد: تعدادی از این چاه‌ها برای حفظ باغات به کار می‌ورند، اما بخشی قرار نیست برای کشاورزی سنتی فعالیت کنند و صرفا باید به سمت صنایع کم آب بر نظیر مرغداری، گلخانه و ... بروند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بالاخره استان همدان به محصولات پرآب بر هم نیاز دارد در این خصوص چه تدابیری اندیشیده شده است؟ گفت: رفتن به سمت کشت محصولات کم آب بر این نبوده که محصولات پر آب بر کشت نشود.

وی با اشاره به اینکه طبق سیاست‌های کلان استان‌هایی مانند همدان که وضعیت منابع آبی خوبی ندارند که همواره آبشان زیرزمینی بوده و آب سطحی ندارند در برنامه اقتصاد مقاومتی باید بازنگری شوند افزود: با این وضعیت آبی، به نظر استان همدان نمی‌تواند تامین کننده سیب زمینی، هندوانه، چغندر و محصولات پر آب بر کشور باشد و تنها می‌تواند تامین کننده محصولات استان باشد.

ستوده با بیان اینکه باید از تجارب کشور‌های توسعه یافته استفاده شود در ادامه نسبت به فعالیت نیروگاه شهید مفتح افزود: قبل از سال ۹۶ و قبل از اینکه موضوع پساب مطرح شود نیروگاه تقریبا ۲۵ حلقه چاه داشت که سالانه ۱۵ میلیون متر مکعب مصرف آب زیرزمینی آن بود.

وی ادامه داد: در مقطعی هم با توجه به خشکسالی‌ها، نیروگاه نمی‌توانست ۱۵ میلیون متر مکعب آب مصرف کند و نهایت ۵ میلیون مترمکعب مصرف می‌کرد و این باعث می‌شد تولید برق خوبی هم نداشته باشد و از طرفی دشت کبودراهنگ نیز ظرفیت خوبی نداشت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به اینکه اظهارات زیادی مبنی بر اینکه فروچاله‌ها متعلق به نیروگاه بوده وجود داشت، اما فروچاله معمولا در آبخوان‌هایی اتفاق می‌افتد که سنگ‌های آهکی باشد و در لابه لای ترک‌های سنگ‌های آهکی آب وجود داشته باشد افزود: در این وضعیت وقتی آب را استحصال کرده و بالا می‌آوریم فضا‌های خالی خالی می‌شود و فشار طبقات بالا که سنگین است و آب وجود ندارد، بیشتر شده و ریزش می‌کند که اصطلاحا فروچاله می‌گویند.

وی با بیان اینکه در استان همدان چند فروچاله وجود دارد مانند همه کسی که آنجا نیروگاهی وجود ندارد و به خاطر برداشت بی رویه چاه‌های آب کشاروزی بوده است گفت: برخی فروچاله‌ها نیز اطراف نیروگاه ایجاد شده که مختص نیروگاه نیست و همزمان ممکن است نیروگاه و چاه‌های کشاورزی اعم از مجاز و غیرمجاز دخیل باشند.

ستوده با اشاره به اینکه طبق آخرین آمار برداری در دشت کبودراهنگ یکی از وسیع‌ترین دشت‌های استان ۲ هزار و ۳۷۸ حلقه چاه مجاز وجود دارد و یک هزار و ۴۱ حلقه چاه غیرمجاز افزود: از ۲ هزار و ۳۷۸ حلقه چاه، ۱۵۷ میلیون متر مکعب تخلیه آب زیرزمینی و ۵۵ میلیون مترمکعب نیز تخلیه چاه‌های غیر مجاز بوده و در مجموع ۲۱۰ میلیون مترمکعب برداشت آب از منابع آب زیرزمینی از این دشت وجود داشته است.

وی با بیان اینکه مصرف نیروگاه ۱۲ میلیون مترمکعب آب در سال است که ۵ درصد از کل منابع آب زیرزمینی دشت کبودراهنگ بوده و در آمار برداری قبل نیز این میزان ۳ درصد است گفت: طبق اقدامات صورت گرفته خط انتقال ۴۳ کیلومتری را شرکت آب منطقه‌ای طراحی کرد تا از تصفیه خانه فاضلاب شهر همدان تا محل نیروگاه کشیده شود تا سالانه ۱۲ میلیون مترمکعب آب فاضلاب تصفیه شده به جای چاه‌ها به نیروگاه برود. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به اینکه کمترین برداشت آب از دشت‌های استان متعلق به تویسرکان است که ۱۵۳ میلیون متر مکعب بوده است بیان کرد: بیشترین مربوط به دشت بهار ـ همدان است.

خطر عدم تامین ۷۰ درصد آب شرب همدان در مهر و آبان

وی با بیان اینکه تامین آب شرب شهر همدان با توجه به شرایط خشکسالی بسیار مورد توجه است بیان کرد: در مهر یا آبان ماه متاسفانه ذخیره سد اکباتان و آبشینه را از دست می‌دهیم که این دو سد تامین کننده ۷۰ درصد آب شرب شهر همدان را برعهده دارند.

ستوده با اشاره به اینکه اگر مصرف آب شرب همدان را یک هزار و ۷۰۰ لیتر برثانیه بدانیم، یک هزار و ۲۰۰ لیتر آن از دو سد موجود از دست می‌رود کفت: به دنبال این هستیم که منابع آب جایگزین پیدا کنیم که اقداماتی آغاز و جلسات مختلفی برگزار شده است.

وی با اشاره به اینک باید بتوان برنامه ریزی و منابع آب را تامین کرد بیان کرد: ناگزیر هستیم در شرایط خشکسالی که رودخانه‌ها پشت دریاچه‌ها آورده ندارند انتقال آب انجام دهیم و از طرفی هم مردم باید درک کنند چرا که شرایط نرمالی وجود ندارد و نیاز به مصرف بهینه آب است.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار